Kada koristiti Google AdWords

Vjerovali ili ne, velik broj hrvatskih tvrtki nema vlastitu web stranicu niti to planiraju napraviti u skorije vrijeme. Još uvijek znam prisustvovati sastancima na kojima objašnjavamo zašto biti prisutan na internetu, a tek nakon sat vremena objašnjavanja dolazimo na temu promocije proizvoda ili usluga. Danas imati web stranicu nije nikako stvar prestiža već je to isključivo potreba.

Google AdWords sučelje

Naravno, velike tvrtke su odavno shvatile kako prisustvo na internetu nije samo imati kvalitetnu web stranicu već ulažu značajna sredstva u promociju putem različitih kanala. Jedan od popularnijih kanala za promociju je Google AdWords sustav.

Mogli bi reći da sam pobornik oglašavanja putem Google tražilice općenito, ali s obzirom da sam imala priliku hendlati više kampanja uz pomoć njihovog glavnog proizvoda za promociju proizvoda/usluga, za sustav imam samo riječi hvale. Google AdWords vam omogućava oglašavanje proizvoda/usluga koje plaćate po kliku (CPC cost-per-click), po impresijama (CPM cost-per-mille), targetirano tekstualno oglašavanje, oglašavanje putem bannera i display oglašavanje.

Unutar sustava vi upravljate budžetom pa se tako možete oglašavati već za 10 kn dnevno. Naravno, to nikako ne preporučamo, jer je 10 kn jednostavno premalo, ali poanta je u tome da i sa malim budžetom možete imati uspješnu kampanju, a plaćate samo kada netko klikne na vaš oglas. Vi u potpunosti imate kontrolu nad budžetom, a želite li se oglašavati u gradu, regiji ili cijelome svijetu to je isključivo vaša odluka. Ovo je izuzetna prednost sustava jer vam omogućava ciljano oglašavanje.

Kako ne biste pomislili da je oglašavanje putem AdWordsa mačji kašalj moram napomenuti da se mnogi zavaravaju i misle kako će uštediti na izradi web stranice, a onda će novce za promociju potrošiti na Googlu. To ne ide baš tako. Kvalitetna web stranica ili barem landing stranica su preduvjet za uspješnost kampanje. Dakle, vaše web stranice moraju zadovoljiti neke uvjete (quality score) kako bi se ostvario određen broj konverzija što je zapravo i krajnji cilj oglašavanje putem AdWords sustava.

Quality score predstavlja procjenu relevantnosti vaših oglasa, ključnih riječi i landing stranice vašim posjetiteljima. Ukoliko je vaš quality score visok to znači da sustav prepoznaje kvalitetu vaših oglasa, ključnih riječi i landing stranica koji su korisni posjetitelju koji će kliknuti na vaš oglas. Zato nastojte pružiti posjetiteljima relevantne informacije o vašim proizvodima ili uslugama.

Kvalitetna landing stranica mora biti “produžena” ruka vašeg oglasa. Morate imati na umu da vi potencijalnog kupca privlačite u svega 130 znakova i taj kupac očekuje da će na stranicama pisati sve o proizvodu/usluzi koja ga zanima te da će dobiti odgovore na pitanja. Neka istraživanja su pokazala da smo postali ko zlatne ribice i da imamo samo 3 sekunde da posjetitelja konvertiramo u potencijalnog klijenta.

Konverzija nije samo narudžba ili kupovanje, već početak konverzije može biti ispunjavanje kontakt formulara, slanje upita, prijava za newsletter ili čak direktan poziv od strane kupca. Nemojte biti ljeni i potrudite se da vaša online prezentacija bude dobra. Ukoliko se ne potrudite vrlo vjerojatno ćete utrošiti novce na oglašavanje uzalud, a potencijalni kupci će jednostavno već nakon drugog klika biti na stranicama vaše konkurencije.

Ono što je važno kod ovakvog oblika oglašavanja je klikabilnost oglasa i permanentno izrađivanje novih oglasa. Ne postoji neka formula za savršene oglase već ćete testiranjem moći zaključiti u kojem smjeru trebaju ići vaši oglasi. Za početak možete napraviti 5 varijanti oglasa i vidjeti što će se dogoditi. Samo nemojte odmah odustati jer u prvih par dana otkada postavite kampanju sustavu treba neko vrijeme da “zarola” oglase.

Velika je razlika između ovakvog oblika oglašavanja i ostalih oblika oglašavanja putem medija – display oglašavanje na portalima, video oglašavanje, pa čak i Facebook oglasi. Ovaj oblik oglašavanja daje potencijalnom kupcu pravu informaciju u pravo vrijeme i zato je oglašavanje putem ključnih riječi izazov jer ciljate upravo one kupce koji u tom trenutku imaju potrebu za vašim proizvodom.

Za one koji nisu znali Google može biti i odličan branding alat jer je moguće oglašavati bannerima kroz Google display mrežu. Ono što je važno naglasiti prilikom izrade bannera je to da moraju sadržavati u sebi kvalitetan “call to action”, jer ukoliko nema klikova na banner njegova cijena prikazivanja će rasti u nedogled. Ukoliko želite vaše proizvode/usluge promovirati putem Google web lokacija (display mreže) potrebno je samo pridržavati se nekih standarda, a to su: formati bannera (.jpeg, .jpg., .png, .gif), veličina fajla ne smije prelaziti 50 KB i veličina bannera kojih ima ukupno devet. U Hrvatskoj i ostatku regije najrasprostranjeniji su 728x90px, 300x250px i 160x600px pa bi barem s ta tri formata trebalo započeti display kampanju.

Moje je mišljenje da svaka ozbiljna online kampanja mora u svom media planu sadržavati Google AdWords kanal za promociju. O medija planeru ovisi hoće li marketing mix biti kvalitetan ili ne, ali imajte na umu da je Google AdWords sustav moćan alat i ne treba ga zanemariti.

 

Line Break

Autor: Lara Paić (2 članaka)

Lara Paić

Internetsku karijeru započela je 2010. kao account manager na portalima životopis.hr i moja-edukacija.com. Ubrzo nakon toga prelazi u digitalnu marketinšku agenciju Informativka na poziciju project i community managera gdje primarno razvija projekt Put oko svijeta. 2012. godine otvara vlastitu tvrtku Kreativna mreža u kojoj radi na razvoju mreže kvalitetnih manjih i srednje velikih portala s pripadajućim Facebook stranicama.

Komentari

  1. Ljudi kod nas još nisu shvatili da se treba oglašavati kada ti posao ide loše, treba se oglašavati kada ti posao ide dobro, a treba se najviše oglašavati kada ti posao ide najbolje ;)

Komentiraj

*