Snaga udruženih agencija

Na nedavno održanom regionalnom takmičenju Web Fest .ME 2012 digitalno marketinška agencija Homepage iz Srbije, osvojila je nagradu u kategoriji “Najbolja internet marketing kampanja” za rad na Fejsbuk stranici NIKE Running Serbia. Učinila nam se zanimljiva lepeza njihovih aktivnosti koja dosta prevazilazi oblast društvenih mreža, ali prvenstveno činjenica, o čemu je svojevremeno pisano na hrvatskom vebu, da su nastali udruživanjem više manjih agencija.

Nikola Sologub, direktor agencije Homepage

Nikola Sologub, direktor agencije Homepage

Stoga smo zamolili Nikolu Sologuba, njihovog direktora i jednog od osnivača, da odgovori na naša pitanja. Smatramo da i domaći veb preduzetnici mogu preuzeti neke od principa za koje se on zalaže, a posebno ideju o udruživanju radi boljitka.

Odlično ime ima tvoja agencija, ispričaj mi kako ste nastali?

Sam naziv je još davno rezervisan kao domen. Sačekali smo pravi trenutak i pronašli pravu namenu. Želimo da kao digitalni partner klijentima budemo polazna tačka za sve aktivnosti na internetu i naziv upravo to nosi u sebi – Homepage. Nastali smo udruživanjem četiri manjih profilisanih agencija. Vremenom smo uspostavili odličnu partnersku saradnju i udruživanjem smo postigli puno toga. Jasnija je komunikacija sa klijentima, olakšan je marketing, vizije su usaglašene, iskristalisane, ciljevi prepoznati kao istinski i zajednički.

Neki bi lepezu usluga kojima se bavite označili kao svaštarenje. Zašto je tako široka i je li se to pokazalo kao dobro ili loše?

Pre samo desetak godina se internet marketing svodio na postavljanje kompanijske internet prezentacije. Danas se prilično odmaklo i zaista se puno toga može raditi na internetu. Brendovi pokazuju ozbiljno interesovanje za društvene mreže, zajedno postižemo i odlične, merljive rezultate. Postoje kompanije zasnovane na poslovanju isključivo preko interneta. Pojavljuju se i postaju aktuelna nova, usko profilisana zanimanja.

Teško je odabrati strateški pravac. Klima se brzo menja i treba je pratiti. Na svakih šest meseci treba istražiti nove društvene mreže i osmisliti nastupe na njima. Sa druge strane, održavanje razvijenih usluga zahteva negovanje. Za sada uspevamo u tome i u ovom trenutku izdvajamo četiri glavna pravca: Rešenja za društvene mreže, Web razvoj, Onlajn PR i SEO.

Šta vam je donelo udruživanje a jeste li možda i nešto izgubili?

Možda smo izgubili potpunu slobodu individualnog odlučivanja o daljem poslovanju. U stvari, to se ne može smatrati kao mana, sada mudrije donosimo bitne odluke :) Zaista, u našem slučaju udruživanje je pravi pogodak. Komplementarni smo i kada se takav tim uigra postizanje rezultata ne izostaje.

Kako je na činjenicu da se četiri male i specijalizovane agencije udružuju odreagovalo tržište?

Ne dešava se često da se internet agencije u regionu udružuju. To vidim kao ozbiljnu prepreku u preduzetništvu, olako padamo, a ovaj vid marketinškog poslovanja je tek na polaznoj tački. Mislim da smo dali dobar primer. Klijenti su dobro odreagovali, prihvatili su promenu naziva svake od agencija. Prihvatili su i proširenje delatnosti i spektra usluga. Uveren sam da su nam sada odnosi još čvršći.

Pojačali smo i konkuretnost na tržištu, ali time ne pooštravamo odnose sa konkurencijom. Pre bih rekao da zajedničkim snagama povećavamo tržište. Još uvek je tu dosta poznatih brendova koji se nisu upustili u vode internet marketinga. Konkurentnost obezbeđuje više informacija, bolje usluge, povoljnije cene za klijente, što je definitivno preduslov za dalji razvoj tržišta.

Homepage agencija tim

Homepage agencija tim

Što to klijenti dobijaju ovakvim konglomeratom?

Pre svega dobijaju pouzdanog partnera za internet marketing. Klijenti dobijaju i jedinstvenu kontakt tačku za veliki broj različitih aktivnosti na internetu. Ukoliko je klijentu potrebno nešto što nije u našem fokusu, usmeravamo ga preporukama kroz proverenu partnersku mrežu. Zadovoljan klijent je imperativ na tržištu usluga i to je vrednost koju mi pružamo.

Kakva je konkretna situacija u vezi sa internet marketingom u Srbiji?

Uzbudljiva. Mislim da nam nedostaju smeliji poduhvati. Postoji prostor za ozbiljnije internet kampanje, sa fenomenalnim dosegom u okviru precizno uske ciljne grupe. Budžet za internet može biti daleko manji od budžeta za klasično oglašavanje. Agencije imaju dobrog iskustva. Sve ovo kreira pogodnu platformu i očekujem da će tokom naredne godine biti dosta uspešnih studija slučaja.

Na sajtu koji ste nedavno podigli piše da nudite merljive i jasno dokazljive rezultate. Šta to konkretno znači?

Kao i svi invatori, borimo se za tržišni proboj inovacijama. Mehanizam koji nam u tome pomaže je garancija rezultata. U razgovoru sa klijentom definišemo ciljeve i metriku kojom ćemo pokazivati rezultate. Time aktivnosti postaju bliže klijentu, merljive. Neretko definišemo i direktan uticaj na prodaju, uz definisanje klizne skale plaćanja. Nedavno se za “Last Minute” ponudu klijenta preko noći prijavilo 200 zainteresovanih osoba. Za samo dva dana kapaciteti su bili popunjeni.

Imaš oko 30 godina i već si skoro 10 u veb biznisu. Šta bi poručio mladima koji su još u školi?

Internet je odlična platforma za biznis. Startup u oblasti veba je relativno lako oformiti jer je potreban minimum početnih finansijskih ulaganja. Ništa nije lakše plasirati u inostranstvo od internet usluge i proizvoda, a po svemu sudeći još dugo ćemo biti veoma konkurentni.

Nesumnjivo će se generacije koje dolaze oslanjati na internet kao jedno od osnovnih sredstava informisanja i komunikacije. Uveren sam da mladi uveliko koriste internet za profesionalne potrebe. Često se srećem sa novim dobrim idejama i pokretačkom energijom. Poručujem svima da budu uporni, da istraju, da budu spremni na brze promene, da smelo i promišljeno ulaze u prilike. To vodi uspehu.

Kako vidiš budućnost agencije Homepage?

Trenutno smo u burnom periodu projektovanja celogodišnjeg poslovanja. Imamo gomilu ideja i neke ćemo odabrati i razvijati u narednom periodu. Na žalost, neke od ideja će morati i da ostanu po strani.

Nastavljamo sa težnjom da budemo izvanredan tim. Pružamo priliku još većem broju mladih i energičnih kolega, izučavamo nove platforme. Nastojimo da klijenti dobiju više, da zajedno kreiramo još uspešnije kampanje.

 

Line Break

Autor: Jelena Nikolić (1 članaka)

Jelena Nikolić

Jelena Nikolić radi u agenciji Homepage od juna 2012. godine na poziciji E-PR executive. Osnovne studije je završila 2009. godine na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, a 2012. godine master studije u okviru MA programa Globalni mediji na istom fakultetu. Živela je i radila u Grčkoj devet godina, gde je 2008. godine dobila sertifikat položenog D nivoa grčkog jezika od Ministarstva za obrazovanje i religiju Republike Grčke. Jelena voli da tvituje i pravi fotografije u Instagramu, redovno se čekira na društvenoj mreži Foursquare.

Komentiraj

*