Tračara – prvi srpski internet tabloid

Zašto “Prvi srpski internet tabloid”? Tracara.com je zaista prvi tabloid koji ima samo svoje internet izdanje, nema medijsku kuću iza sebe i uspešno se nalazi među najposećenijim sajtovima u našoj niši, već 4 godine. Ključne reči koje ga još prate su nezavisan i zabavni tabloid. Na današnji dan slavimo 4. rođendan prvog srpskog internet tabloida Tracara.com.

Tračara.com 2012.

Tračara.com 2012.

Ideja oko sajta Tracara.com je došla iznenada. Kako niko od nas nije redovni čitalac celebrity gossipa nismo ni razmišljali o tome dok nismo naleteli na temu o nedostatku tog sadržaja i to na DPT forumu, na kom se sasvim slučajno dotakla ta tema.

U to vreme sam radila u Pogotku, regionalnom internet pretraživaču, i imala sam uvid u najtraženije pojmove na Internetu na srpskom tržištu. Potražnje je bilo, a ponuda je bila jako niskog kvaliteta.

Kako smo imali znanje i sposobnosti da vrlo brzo napravimo privlačan sajt odlučili smo da se oprobamo u toj niši. I tako je 5. 11.2008. Tračara započela sa radom.

Ako izuzmemo prvih par nedelja kada smo samo Istok Pavlović i ja započeli celu priču, vrlo brzo nam se pridružila i Ivanka Rendulić, koja je sada glavna urednica sajta. Sa malim izmenama u timu od samog početka, trenutno nas je četvoro stalno zaposlenih. Mada sve bitnije stvari uvek planiramo i izvršavamo zajedno, postoji jasna organizacija koja nam pomaže da uvek znamo ko šta radi i šta se od koga očekuje. Tehničko održavanje portala i servera nam radi tim spoljnih saradnika.

Nikada nismo imali ni partnera ni investitora – sami smo sve napravili. I koliko god bilo teško ostati nezavisan, sa druge strane smo vrlo ponosni na sve što postižemo i što imamo slobodu da sami odlučujemo šta želimo da radimo na osnovu povratne reakcije naših čitalaca.

Koncept projekta

Moram priznati da ga u početku nije bilo jer, kao što sam rekla, to je trebalo da bude jedan sporedan projekat na kom bismo samo testirali svoje znanje tako da nam jasan koncept nije bio fokus. Tek kada smo shvatili da smo, nakon par viralnih kampanja među kojima je najuspešnija bila VestiSrbija.com, dobili preko 10.000 poseta dnevno, odlučili smo da se malo više posvetimo projektu jer je očigledno našao put do čitalaca. Napravili smo jasan koncept sajta, od same ideje kojom se vodimo preko dizajna do sadržaja koji smo prilagodili urbanijoj publici.

Tračara.com 2009.

Tračara.com 2009.

Prvenstveno smo koristili viralni marketing jer smo u tome bili jako dobri i kao što sam rekla, želela sam da znanje iskoristimo za naš sajt. Nigde se nismo konstantno oglašavali, u nekoliko navrata smo se okretali Facebooku.

Nakon prošlogodišnjeg redizajna smo istovremeno promenili i sam koncept sajta, kao što sam već napomenula. Odlučili smo da sadržaj dignemo na viši nivo, izbacili smo određene javne ličnosti o kojima ne želimo više da pišemo jer su previše “žuti”, a okrenuli smo se više inostranim javnim ličnostima. Zbog takvih izmena smo dobili kvalitetniju zajednicu koja se konstantno širi.

Na društvenim mrežama smo takođe aktivni, na Facebooku imamo preko 21.000 fanova, a na Twitteru preko 10.000 pratilaca, čime smo dobili status najpraćenijeg portala na društvenim mrežama, u našoj branši.

Žuta štampa vs. Zabavni portal

U samom startu je bilo teško da nateramo klijente da shvate da reč nije o klasičnoj žutoj štampi već o zabavnom sajtu, i u tome su nam dosta pomogle agencije sa kojima najviše sarađujemo – HttPool i Fastbridge.

Rezultati posete su najviše uradili za sajt zatim pozitivni odziv na kampanje jer smo imali jako dobar share i naravno, jačanje brenda vremenom.

Nismo imali nekih većih problema niti s partnerima niti s korisnicima, jer smo se uvek trudili da svima izađemo u susret. Čak smo od samog starta igrali potpuno fer, posebno što se tiče preuzimanja sadržaja (niko u Srbiji nema 100% svoj sadržaj) pa smo uredno potpisivali i linkovali sajtove, da bismo zauzvrat dobili da se naše vesti preuzimaju i potpisuju sa nekih agregatora vesti. To ume da poljulja veru u kolegijalnost.

Sa druge strane, problematično je što u Srbiji nisu baš svi zakoni najjasniji, posebno oni koji se tiču Interneta i sa te strane je pokušano par puta da nam se nanese šteta. Ali dok god mi radimo fer i korektno, verujem da će nas i dobra sreća pratiti. J

A na redovne hejtere zaista ne obraćamo pažnju jer smo vrlo svesni da se ne možemo svima svideti jer nama i nisu svi ciljna grupa.

Globalni i regionalni uzori

Ne bih da zvučim pretenciozno, ali zapravo nemamo uzor. Ono što je bitno jeste da smo vrlo u toku sa najnovijim dešavanjima u našoj niši i to uglavnom globalno jer kod nas u regionu nema dovoljno dobrih sajtova koje bismo koristili kao uzor.

Konkurencija u Srbiji i regionu

Konkurenciju imamo u nekom osnovnom obliku, posebno u Srbiji jer ovde imamo dosta jake medijske kuće koje su polako počele da se okreću i svojim digitalnim izdanjima pored štampe. Ono što nas izdvaja je, verna zajednica koju smo okupili oko nas kvalitetnim sadržajem pre svega, kao i konstantan rad na sajtu.

Trudimo se da uvek informišemo na drugačiji način, nedavno smo imali dva zanimljiva i korisna infografika (Tračara Pravopis i Parada ponosa – ko, šta, kako?). Imamo lepu saradnju sa Unicef Srbija, i takođe, sve smo prisutniji kao medijski sponzori na važnim konferencijama i događajima poput Webfest.me, ABC Srbija, EuroBelgrade, Belgrade Wedding Show i sl.

Šta bismo danas drugačije napravili da imamo priliku ponovo krenuti s istim projektom?

Danas bi bilo mnogo lakše krenuti iako sada ima mnogo više sajtova u našoj niši. Smatram da je lakše raditi kad imate bar neku konkurenciju, mi je pre 4 godine nismo imali pa smo i sami lutali.

Najbitnije je jasno definisati format sadržaja i željene kanale distribucije do ciljne grupe kojoj se obraćate. Jednom kada uspete da doprete do njih, budite otvoreni prema sugestijama i potrebama svojim čitalaca i stvari će se razvijati vrlo pozitivno.

Vrednost projekta

S obzirom da u projekat nije uložen spoljni kapital, ne postoji zvanična valuacija. Mnogo je važnije da baš tako nezavisni, uspevamo da imamo profit konstantno, čak i u teškim mesecima kada nema previše kampanja. Finansije su deo poslovanja o kom puno vodimo računa.

Planovi za budućnost

Idemo korak po korak, osluškujemo šta se dešava i ne otkrivamo prerano dugoročne planove. ;) Mogu samo da najavim da ćemo se više posvetiti društveno-korisnim projektima jer nas to ispunjava, a i naši čitaoci vrlo rado prihvataju takve pokrete.

Ovo je pravi trenutak da pozovem sve ljude iz regiona koji su zainteresovani za saradnju sa nama, da nam se jave. Imamo sjajne ideje za ceo region koje će, sigurna sam, oduševiti i čitaoce u Hrvatskoj. :)

 

Line Break

Autor: Dragana Vukajlović Krstović (1 članaka)

Dragana Vukajlović Krstović

Dragana Vukajlović Krstović - IT preduzetnica (Tracara.com, Blejac.com, Igre-igrice.rs), NLP Master i instruktor Razvoja pokreta, vežbi utemeljnih na istočnjačkim principima. Rođena je u Beogradu. Završila VI Beogradsku gimnaziju, a zatim nastavila studije na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva. Odmah nakon dimplomiranja počela je da radi u srpskom Internet pretraživaču Pogodak gde je i započela svoju IT karijeru. Nakon toga radila u firmama Trident Media Group i Spoonlabs. Više od 4 godine radi kao suvlasnik sajtova Tracara.com, Blejac.com i Igre-igrice.rs.

Komentiraj

*