5 najčešćih grešaka kod internetskog oglašavanja

Ako vam oglašivač odgovori na jedno od ovih pitanja sa DA, vjerovatno će i ako ga nagovorite na kampanju biti nezadovoljan s rezultatima, zato ga je bolje odmah na početku razuvjeriti.

wrong

Foto: Cieleke/Sxc

GREŠKA 1: Još mi ne treba on-line kampanja, ipak radi se o novim medijima i naša korporativna stranica baš i nije nešto

Kada netko privatno  prodaje automobil ili njivu, zna da će kupca najlakše naći ako objavi oglas na njuškalo.hr ili na oglasnik.hr – to je fact. Njuškalo je jedan od najposjećenijih oglasnika, a oglasnik.hr postoji skoro od kad znate za sebe. Dakle kupci i potrošači su on-line i zašto misliti da će vaša poruka bolje doći do kupca ako platite oglas u novinama ili na televiziji. Ako mislite da je internet novi medij i da valja još pričekati s oglasima tamo, onda ste potencijalni kupac mog novog automobila proizvedenog 1994, jer upravo je te godine objavljen prvi banner (http://www.cleartag.com/blog/online-advertising/first-banner-ad-online-15-years-of-digital-advertising/). Ako dvojite da vaša web stranica i nije baš nešto imate problem ako je već niste krenuli u update, jer u slučaju i da nemate on-line kampanju, vaši potencijalni kupci će vas ipak pronaći, pa se zapitajte kakav će dojam steći o vama?

GREŠKA 2: Najbolje je oglas objaviti na naslovnici

Oglas na naslovnici više vrijedi – DA ali u printu, i to samo zato što oglas na naslovnici print izdanja ima najveću vjerojatnost da bude viđen. Postoji teoretska vjerovatnost da vaš oglas u jednom print izdanju ne vidi nitko, ona je mala ali ona postoji, dok na internetu ona ne postoji. Prema kojem god modelu zakupa plaćali oglas na internetu biti će prikazan potencijalnom potrošaču/kupcu. S druge strane naslovnica portala svojevrstan je izlog sadržaja koji je trenutno najvažniji i najzanimljiviji na tom portalu i ako u tom okruženju plasirate vaš oglas, za pažnju potrošača on se natječe s najboljim sadržajem (cicama, guzicama, crnom kronikom, politikom, sportom, Modrćem, Severinom….) – dakle borba i nije baš ravnopravna. Ok, postoje formati koji su imuniji na ovaj fenomen, a uglavnom se radi o velikim formatima (billboard, ….) ili agresivnim formatima (floater/pop-up) koji i koštaju više. Oglasi koji se pojavljuju uz članak, dakle ne na naslovnici u najmanju ruku jednako vrijede.

GREŠKA 3: Ako već idem u kampanju najbolje je da to bude na najjačim portalima jer tamo ćete dobiti najviše, odnosno 100.000 objava mog oglasa na top portalu vidjeti će više potrošača nego na nekom manjem portalu

100.000 prikazivanja oglasa znači potencijal od 100.000 potrošača, a s druge strane da li bi razmišljali vaš oglas da prodajete auto objaviti umjesto na njuškalu ili oglasniku na recmo index.hr-u. Pa sve i da imate dovoljno novaca da taj vaš oglas objavite na nekom top portalu, po nekom modelu da ga vide svi potrošači koji čitaju/gledaju taj medij, odlučili bi se za neki oglasnik uz objašnjenje da je to normalno jer tamo su kupci, a vama treba samo jedan. Ista je stvar i sa pojedinim proizvodima/uslugama koje oglašavate na internetu. Oglašavajte se tamo gdje su vam potrošači i u okruženju koje odgovora vašem proizvodu.

GREŠKA 4: Kampanja i nije baš uspješna jer je malo ljudi kliknulo na oglas

Oglasi na TV-u  i u printu se ne klikaju, pa živimo s tim, tj. Dovoljno nam je da potrošač oglas vidi. Internet daje mogućnost i klika, odnosno akcije na oglas i to je jedna od mjera/pokazatelja, ali svakako nije jedina. Na internetu vaš oglas je bio u interakciji s potrošačem, dakle oglas se prikazao na stranici na kojoj se našao i potrošač (oglas se ne ispucava ako nikoga nema na stranici) i od trenutka kad se pojavio stvar je poruke da privuće pažnju, da pozove na akciju i štošta. Mišljenja sam čak da onaj famozni gumb „Click hire“, za kojeg vjerujem da je svatko već vidio na većini vanjskih oglasa i nije bez veze, nisu vani gluplji potrošači pa ih treba povući za rukav (i to vučenje za rukav nekad je dobra i često korištena metoda od strane dobrih prodavača). Ako pogledate oglase u kojima najposjećeniji htvatski portal net.hr promovira sadržaj, vidjeti ćete da oni u sebi sadrže baš taj poziv „klikni“, „više“ ili slično. Dakle broj klikova ima neko značenja ali nije jedina mjera uspješnosti kampanje.

GREŠKA 5: Ako imam oglas na televiziji vidjeti će ga svi

U SAD 77% onih koji gledaju televiziju istovremeno koriste i neki drugi ekran (smartphone, tablet, PC…) http://techcrunch.com/2012/08/29/if-content-is-king-multiscreen-is-the-queen-says-new-google-study/. Za Hrvatsku nema podataka ali za pretpostaviti je da (prema broju mobitela po glavi stanovnika) ne zaostajemo. Dakle ako je potrošač ispred malog ekrana dok ide vaša reklama – postoji mogućnost da je i na internetu, pa zašto ga onda i tamo ne bi pokušali dohvatititi po razumnoj cijeni.

 

Line Break

Autor: Darko Bakarić (4 članaka)

Darko Bakarić

Nikotinski ovisnik, koji je oćoravio puno prije nego se zakačio on-line, a piljenje u 10,1 inčni ekran samo pogoduje toj deformaciji. Diplomirani psiholog koji niti jedan dan nije radio u struci, zaljubljenik u statistiku koji se ne zamara time da li se piše vjerovatnost ili vjerojatnost. Bivši gemiusovac i prodavač on-linea, koji sad u poduzetničkim vodama pokušava skočiti visoko, ali ga 120 kg tjelesne mase drži čvrsto na tlu. Jedan od osnivača portala koji uspješno drži zadnje mjesto na gemius ljestvici (ravnododna.com) i to ga ne brine previše. Zaljubljenik u interaktivne video oglase - koje nitko ne kuži. Roditelj koji je pokazao da je moguće nakon dva sina napraviti i kćer.

Komentari

  1. Boris kaže:

    Njuškalo nije ” jedan od najposjećenijih oglasnika ” nego je najposjećeniji oglasnik ;)
    Daleko iznad prvog konkurenta …

Komentiraj

*