Kako spriječiti rasipanje marketinških budgeta?

Zamislite da je banner samo obični prodavač, kojega možete sresti, 1, 2, 3, n puta na najprometnijim ulicama grada, gdje i sam zna da ima najbolju priliku da ga vidi najviše ljudi.

Ukoliko se prodavač odlučio za manje napadnu taktiku, jer da sada nije vrijeme za egzibicionizam,  jer nemaudarnu svima dragu ponudu “1+7 gratis”, već vam samo želi privući pažnju da i proidzvodi koje on nudi postoje, i da ih zadržite u nekoj podsvjesti za slučaj da ćete ih zatrebati (na temelju kvalitete, originalnosti..).

Foto: v_hujer/Sxc

Prvi i drugi puta kada ga vidite možda ga nećete niti primijetiti, treći i četvrti obratiti ćete pažnju na njega i obratiti ćete pažnju na što nudi (pri tome odlučujete da li vam je to zanimljivo ili ne, želite li saznati više ili ne, možete li si to priuštiti i treba li vam), postoji šansa da ćete ga susresti i peti i šesti puta kada vjerojatno više nećete reagirati na njega, ali ćete ga možda još malo detaljnije promotriti i bolje zapamtiti za slučaj da se vaši interesi i potrebe uskoro promjene.

No sada napuštate mjesto TopA i odlazite na mjesto TopB gdje vas čeka jedan isti takav prodavač s istom prezentacijom i istom ponudom. Na mjestu C i D priča se ponavlja… Već lagano komentirate s prijateljima kako ga je nemoguće zaobići (prodavač će biti sretan jer se o njemu bar priča).

Šalu na stranu; Prilikom zakupa oglašavanja na svakom portalu, u teoriji bi bilo potrebno zasebno zakupiti broj prikazivanja jednak broju jedinstvenih korisnika na svakom portalu pomnožen s 3-4, no pojedini korisnici posjećuju više portala koji imaju istu oglasnu kampanju, dakle moguće je da će oni banner vidjeti n (gdje je n broj portala x broj prilika da vide oglas na tom portalu) puta.

Naravno, većina online kampanja je samo dio media mixa, što povećava izloženost korisnika oglasu. Zakupom gdje pazimo da su preklapanja što manja (još jedna od brojnih prednosti oglašavanja na netu) ostvarujemo uštedu. Ukoliko je riječ o response kampanji, korisniku su dovoljne 3-4 prilike da reagira na oglas. Ako to ne učini, vjerojatnost da će kliknuti sa svakim sljedećim prikazom oglasa opada. Ukoliko je riječ o branding kamapnji, tada je ok imati veći broj izlaganja, po mogućnosti i s nešto većim formatom jer korisnik ga treba zapamtiti na temelju nečeg drugog, a ne same ponude.

Možete pokušati s drugačijom kreativom, drugim formatom, drugim medijima (ili njihovim dijelovima), ali isto tako u startu možete definirati da smatrate da su daljni pokušaju kod istog kupca rasipanje sredstava, te da je u svoje 3-4 šanse već dobio i priliku da kupi i da se upozna s brandom ze da krećete dalje… u nova osvajanja targetiranog reacha.

 

Line Break

Autor: Maja Aberle Tokić (4 članaka)

Maja Aberle Tokić

Maja Aberle Tokić trenutno radi u online agenciji Inventa u koju je prešla iz interactive.agency. Iskusna u postavljanju i optimizaciji SEM kampanja, dogovaranju uvjeta suradnje s medijima te planiranju i zakupu istih. Isto tako joj nije strana ni prodaja i komunikacija s klijentima. U slobodno vrijeme je ovisnica o internetu i putovanjima.

Komentiraj

*