Vrhunska kava, SEO i Youtube

Priča nije o kavi. Nije ni o najpoznatijem baristi u Hrvatskoj. Niti o čovjeku koji u svom malom coffee shopu ne poznaje dan bez gužve. Govorimo o tajnama SEO i videospotovima.

Nika Orosija sam snimio u nekoliko inspirativnih videospotova u kojima govori o svom poimanju kave. Podsjetimo se da je on baš to poimanje kave u Hrvatskoj promijenio s nekoliko revolucionarnih rješenja. Nik piše najposječeniji blog o kavi, ima najviše komentara, pozitivnih i negativnih. Ali, vratimo se mi na SEO.

Broj gledanja, prema YouTube brojaču je oko 750. Govorim o periodu nešto dužem od godinu dana, što je zanemarivo prema sličnim spotovima potpuno nepoznatih frizerki koje se približavaju 100.000 pregleda u istom razdoblju. Njihovo širenje povezano je s ženskim interesima oko uljepšavanja i taj interes nije mjerljiv s poznatim baristom. Ipak je 750 pregleda daleko veći rezultat od prvog slijedećeg. Grupa studenata pokušala je sličan posao s kavom i najgledaniji spot ima ispod 200 pregčeda. Slični spotovi u medicini, kada bi bili dozvoljeni za Google-ovo pretraživanje bili bi negdje između. No različite operacije, farmakološka predavanja, nisu na taj način javno dostupni.

Što možemo naučiti od Nika?

Malo toga o prženju i pripremanju kave, tu je virtuoz. Ako tipkamo u Google Nik Orosi, dobijamo:

nik orosi google pretraga

Nik Orosi Google pretraga

Prije svih blogova, web stranica, majstorski SEO odrađenih kulinarskih portala, Nikovoga twitter profila, Nikove web stranice, bloga… nalazi se spot na Youtube-u. Nije slučajno, jer je Youtube u vlasništvu Google-a, ali je prvi. Uopće ne treba spominjati što u nekom drugom poslovanju znači ovo prvo mjesto. Sličan rezultat imam s nekim doktorima veterine, frizerima, ali volim kavu pa sam odabrao Nika.

Iskreno, iznenadio me je rezultat pretrage. Broj ljudi koji traže baš Nika, a ne kavu, espresso, arabicu… je jako mali. Radi se o vrlo uskoj niši gdje ipak dominiraju portali s tisućama posjeta i gledanja, propagandom, razrađenim SEO i mnogim tajnim trikovima.

Što možemo učiniti za svoju promociju?

Možemo izraditi sličan spot, kromatski povišen – naglašene boje, trajanja manjeg od 30 sekundi, moramo imati neku karizmu i malu pomoć blogova i društvenih mreža…

Spot je snimljen u Nikovom coffee shopu u Ilici u Zagrebu, uz svu pažnju da se ne čuju i vide gosti, radi njihove privatnosti, malo izgleda “raw” ili “šlampavo” što mi je bila i namjera. Korištena je tehnika HD snimanja s pomoću fotoaparata, jedan objektiv, usmjereni mikrofon, gotovo bez montaže, osim dodavanja loga-weba. Prolaz tramvaja u blizini, njegovi refleksi i buka uopće nemaju utjecaja.

Najbolji spot iz serije toga dana je “Umjetnost pripremanja kave” a najpoznatiji je “Espresso na Nikov način” – obratite pažnju da oba imaju dvostruko više pregleda od onoga koji je prvi na Googlu. 1500 prema 700 pregleda.

Da li je svaki spot o baristima tako uspješan?

Daleko od toga. Matija i Oliver, finalisti državnoga prvenstva postigli su jedva 150 pregleda, gdje objašnjavaju daleko važnije stvari od: …”kava je najbolja stvar”… ili 750 pregleda gdje pokazuju kako raditi šare u kavi s mlijekom. Da li im nedostaje karizma? Nikako, jako su poznati i traženi. Možda je problem u dužini trajanja, narativnosti, oni previše toga objašnjavaju, što možda gledatelji i YouTube ne vole. Spotovi su također rađeni u jednom dahu.

 

Line Break

Autor: Darko Horvatić (2 članaka)

Darko Horvatić

Darko Horvatić mag. art diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu u klasi prof Nikole Tanhofera, trenutno je dizajner scenske rasvjete na Hrvatskoj televiziji, a tijekom karijere režirao je i snimio stotine video spotova različitih namjena, te više od tisuću priloga u informativnom programu. Osnivač je Custos produkcije d.o.o. (www.custos.hr) koja je uglavnom posvećena internetskom i medicinskom videu.

Komentiraj

*